“Drinska avantura” je projekat koji promoviše gornji tok rijeke Drine s ciljem stvaranja turističke ponude, povezivanjem turističkih centara sa samim gradom. Promocijom Foče kao otvorene sredine, uz akcenat na povezivanju svih etničkih skupina, različitih kultura i tradicija, Foču želimo predstaviti u najboljem svjetlu.
Drinska avantura je manifestacija koja promoviše rafting, Drinu, ekologiju i mobilnost mladih. Edukativnog je i zabavnog karaktera. Cilj manifestacije je povezati mlade iz različitih sredina, i kroz promociju turizma i kvalitetne zabave predstaviti Foču kao otvorenu sredinu.
Vijesti

Pretražite sajt


Od fočanskog rafting kampa Bastasi do ušća Ćehotine u Drinu, 18. juna biće održana prva turističko-promotivna i zabavna regata “Drinska avantura”, čiji je organizator Omladinski pokret Foča. Rijeka Drina je posljednjih nekoliko godina postala prepoznatljiva po masovnim regatama, ali u srednjem i donjem dijelu njenog toka, dok na području Foče, gdje ova bistra rijeka nastaje spajanjem Tare i Pive, takva manifestacija, mada je bilo pokušaja, nikada nije zaživjela.
Uz parolu “Gdje nastaje Drina, počinje avantura”, mladi Fočaci se nadaju da će ovoga puta, uz podršku opštinskih i republičkih institucija, ali prije svega rafting klubova, uspjeti da naprave mnogo ozbiljniju priču.
“U nedjelju 18. juna ujutro, na raznim plovilima krenuće se sa kampa Bastasi do Akva parka Ušće, uz trku čamaca od Broda na Drini do Foče, za šta ćemo obezbijediti nagrade, a izabraćemo i najoriginalniji čamac. U međuvremenu, na Akva parku će se organizovati di-džej parti, igre bez granica i drugi zabavni sadržaji ”, kaže predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić.


Dan uoči regate, Omladinski pokret će organizovati debatu za mlade iz opština koje gravitiraju uz rijeku Drinu, a istog dana u večernjim časovima na Akva parku “Ušće” biće održan koncert sarajevske grupe “Zabranjeno pušenje” uz predgrupu “Majstorsi” iz Istočnog Sarajeva.
Besplatan kamp za mlade biće organizovan na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba “Sutjeska” u Donjem Polju.
Manifestaciju su podržali opština Foča i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.
“Učestvovaće dosta omladine, pokazaće se ljepote Foče i gornjeg toka Drine u kojem je, zaista, ova rijeka prelijepa. Želimo da privučemo što više turista iz regiona i nadam se da će ovo postati tradicionalna manifestacija”, rekla je ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, koja je prisustvovala prvom radnom sastanku u Foči.
Načelnik opštine Radisav Mašić nada se da će ova manifestacija doprinijeti promociji omladinskog i rafting turizma.
“Uključiće se rafteri, omladinske organizacije, a lokalna zajednica će sa svim svojim kapacitetima pomoći u organizaciji. Želja nam je da “Drinska avantura” postane tradicionalna i zato je veoma važno da njeno prvo izdanje bude što bolje organizovano”, naveo je Mašić.
IZVOR: RADIO FOČA
OPEN